Review

Week 1

| 2 september 2016, 11:02

Een NAS is een mooi apparaat maar neemt wat ruimte in en creëert wat warmte in mijn kast. Mede hierom wil ik de NAS naar zolder verplaatsen, echter uiteraard wel met de voldoende snelheid om hem te kunnen goed bedienen en films te kunnen streamen.
Juist hiervoor zijn homeplugs of powerline adapters ontwikkeld. Kastjes die het internet signaal via je elektriciteitskabels overal in huis het internet kunnen bezorgen. Tot zover de theorie. Doordat het elektriciteitsnetwerk in ieder huis toch net weer anders is, vanwege meer of minder groepen, overgangen in het netwerk e.d. is het moeilijk om bij een homeplug voldoende dataoverdracht te garanderen. Bij deze dus de uitdaging om te zien of de homeplug van Devolo, de dLAN 1200+ WiFi ac Starter Kit aan de verwachting voldoet om dit wel te kunnen.

Uitpakken

Wat opvalt bij het doosje waar de powerline adapters in zit is dat deze best zwaar is. Dat is iets wat ik niet zou verwachten. Andere powerline adapters zijn dan ook over het algemeen veel lichter.
Bij het openen van de doos valt onmiddellijk de afmetingen op van de 2 kastjes. Bij de beschikking over alleen kleine ruimtes zal dit echt een probleem opleveren. Eén kastje is 15x8x4 cm (lxbxd) en het andere kastje is 13x7x4 cm.
Het grootste kastje is het zwaarst wat valt te verklaren dat hier 4 WiFi antennes in geïntegreerd zijn plus de andere elektronica. Dus het valt te verklaren maar je verwacht het niet.

De adapters zijn netjes verpakt in een keurig plastic zakje naast elkaar, zoals op de foto's goed te zien is. Tevens is er ook een bijbehorend internet kabeltje toegevoegd. En uiteraard een installatie handleiding.

Eerste indruk
Adapters zijn netjes en goed verpakt zonder dat je veel moeite moet doen om het uit te pakken.
Het is volledig (inclusief kabeltje) en dat is altijd prettig dat je niet voor iets kleins nog iets moet aanschaffen.
De handleiding ziet er in eerste instantie wat summier uit. Maar wellicht dat dit meevalt bij de installatie.

Installeren

Het blijkt, gelukkig, dat de kleine unit de basis unit is en bij de router aangesloten dient te worden. Uitgaande van een standaard situatie, zal deze homeplug in een stekkerdoos gestoken dienen te worden. Dit omdat je waarschijnlijk een modem hebt, een router en met een beetje pech ook de telefoon en wellicht nog meer. Gezien de grootte van de homeplug blokkeer je nog steeds minimaal 1 stekker ingang in de stekkerdoos. Gelukkig zit er nog een stekker ingang op de unit om dit te compenseren maar dan mis je dus 1 stekker aansluiting.
Beter is om de homeplug direct in de wandcontactdoos te zetten en de stekkerdoos dan in de homeplug. Dit komt de snelheid duidelijk ten goede en wordt ook meermaals duidelijk aangegeven. Helaas kan het dan zijn dat je dan dus ook de ethernetkabel daarlangs moet leggen en dat wordt er dan niet mooier op, maar het gaat ten slotte om de snelheid. Het verschil in snelheid van het plaatsen van de stekker is duidelijk zichtbaar in de plaatjes van de cockpit.

Verder is de aansluiting van de internet kabel van de unit naar de router eenvoudig. De plaatjes met de begeleidende tekst is duidelijk. Echter toch gaan er bij de handleiding 2 dingen mis. Ten eerste zijn de eerste 2 stappen beide als 1 genummerd en verderop spring je in de sequens ineens terug naar een vorig nummer. Dit werkt erg verwarrend. Ten tweede, wat begeleidende tekst, context informatie, over wat je waarom doet zou verhelderend werken, zeker ook als de nummering verwarrend is opgezet.

Hierom maar even gekeken op de Delovo website. Via de website van Delovo kun je een cockpit downloaden wat een overzicht weergeeft van de adapters. De cockpit geeft een mooi overzicht van de adapters en welke zijn aangesloten. Het openen van de handleiding via de cockpit was helaas niet mogelijk. Hiervoor diende ik een software update uit te voeren. Dit gaat allemaal heel soepel en eenvoudig en na de update kan de handleiding eenvoudig bekeken worden. Dit werkt eenvoudig, jammer alleen dat dit niet in de handleiding was opgenomen was. Dit zou een goede verbetering zijn om tevens ook direct de laatste software update te kunnen krijgen.

Toch kun je wel stellen dat het niet te moeilijk was om een verbinding op te stellen met de ingebouwde WiFi van de adapter.

Er is echter 1 onderdeel wat ik niet aan de praat weet te krijgen, en dat is van de ethernet kabel van de homeplug naar mijn computer, de LAN connectie. Hierin had ik echt de snelheidswinst verwacht en daarom des te teleurstellender dat juist dit op een onverklaarbare manier niet werkt.

Terug naar techpanel: Testpanel Devolo 1200+ Wifi
De reacties worden ingeladen, een moment geduld...
BEZOEK OOK: